Rakennusautomaatiopäivä perehdytti sertifikaatteihin
Rakennusautomaatioalalle kaavailtu sertifiointijärjestelmä saa RALL:n jäsenten hyväksynnän, mutta ainakin monet pienemmät yritykset uskovat pärjäävänsä jatkossakin kevyemmällä RAU-hyväksynnällä.
Rakennusautomaatioliikkeiden liitto RALL ry:n vuotuinen rakennusautomaatiopäivä järjestettiin Espoon Leppävaarassa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n saunatiloissa 5.5. Päivän ohjelma jakautui alun vakavampaan asiaosuuteen ja tämän jälkeen Suomen voitokkaan jääkiekko-ottelun seurantaan ja saunailtaan.
Päivä aloitettiin syventymällä STUL:n asiantuntijoiden perehdytyksellä SFS 6000 -standardin tuleviin muutoksiin ja uuden hankintalain vaikutuksiin. Lisäksi iltapäivän ohjelmassa kuultiin Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n pääarvioija Tauno Hovatan puheenvuoro rakennusautomaatioalalle suunnitellusta RAU-sertifikaatista. Hovatan mukaan ajatus ja toive rakennusautomaatioalan yritysten laajemmasta sertifikaatista on tullut rakennusalan tilaajapuolen järjestöiltä.
– Tilaajille sertifikaatit ovat erittäin hyödyllisiä, sillä ne helpottavat huomattavasti yritysten tasapuolista vertailua kilpailutilanteissa ja varmistavat toimitusten onnistumista, Hovatta kertoi.
SETI:n myöntämä RAU-urakoitsijahyväksyntä on saanut hyvän vastaanoton myös RALL:n jäsenkunnassa, ja niitä on myönnetty jo noin 40 yritykselle.
– Hyväksyntä osoittaa, että yritys täyttää rakennusautomaatiourakoinnilta vaadittavat perusasiat, kuten tilaajavastuulain vaatimukset sekä yrityksen RAU-vastuuhenkilölle asetetut vaatimukset. Varsinkin vaativampiin hankkeisiin on toivottu tilaajapuolelta korkeampaa vaatimustasoa siten, että urakoitsijalta edellytetään esimerkiksi laadunhallintajärjestelmää tai RAU-sertifiointia.
Myös uusi, tämän vuoden alussa voimaan tullut hankintalaki painottaa laadullisia kriteereitä aiempaa enemmän. STUL:n lakimies Inka-Liisa Ahokkaan mukaan tarjouskilpailuissa myös henkilöstön pätevyyttä ja kokemusta voidaan käyttää vertailuperusteena, mikäli tämä voi merkittävästi vaikuttaa hankintasopimuksen toteuttamisen tasoon.
Sertifiointi on hyväksyntää huomattavasti monitahoisempi prosessi, mikä edellyttää esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmän laatimista yritykselle ja yrityksen toiminnan auditointia. Osalla suuremmista rakennusautomaatioalan yrityksistä on jo käytössään ISO 9001 -laatujärjestelmä, mutta tämän hankinta on usein turhan suuri työ keskisuurillekin yrityksille.
Ajatuksena onkin, että rakennusautomaatioalalle kaavailtu sertifikaatti asettuisi vaatimustasoltaan johonkin ISO 9001:n ja RAU-hyväksynnän välimaastoon ja huomioisi samalla automaatioalan ja urakointiliiketoiminnan erityispiirteet.
DDC-Tekniikan Jussi Leinonen ja RAU-Servicen Mikko Haapakoski ovat osallistuneet viime vuosina säännöllisesti liiton tapahtumiin ja tapaamisiin. ”Meillä on tosi mukava porukka, näihin tapaamisiin on aina mukavaa tulla”, Mikko Haapakoski sanoi.
Alavieskassa, Kempeleessä ja Seinäjoella kymmenen henkeä työllistävän RAU-Service Oy:n toimitusjohtaja Mikko Haapakoski kertoi olevansa tyytyväinen yrityksen hankkimaan RAU-urakoitsijahyväksyntään ja henkilöstön ammattitaidon osoittaviin RAU-henkilöpätevyyksiin sekä yrityksen omaan työmaiden laatusuunnitelmaan, mutta laajempaan sertifiointiin yrityksellä ei ainakaan näillä näkymin ole tarvetta.
– Meidän kohteissamme pätevyyksiäkään ei ole yleensä juuri kyselty, mutta toki me mainitsemme ne aina tarjouksissa. Lisäksi erilaisia sertifikaatteja on jo niin paljon, että tässä vaiheessa nykyisiä pätevyyksiä ja niiden sisältöjä voisi yrittää saada paremmin rakentajien tietoon, jotta niitä osattaisiin kysellä enemmän, Haapakoski sanoi.
Rakennusautomaatiojärjestelmien anturitoimittaja Produal Oy:n myyntijohtaja Markku Kivilähde ja Iisalmen LVI-Säätö Ky:n toimitusjohtaja Oskari Martikainen kiittelivät päivän ohjelmaa informatiiviseksi. ”Välillä pitää ottaa vähän tuota lakitekstiäkin mukaan kun sekin tähän hommaan kuuluu”, Martikainen tuumasi.
Myös neljä henkeä työllistävän Iisalmen LVI-Säätö Ky:n toimitusjohtaja Oskari Martikainen uskoo yrityksen pärjäävän toistaiseksi nykyisillä RAU-pätevyyksillä ja -hyväksynnällä.
– Meidän pääasiallisessa huolto- ja korjaustoiminnassamme pätevyyksiä ei yleensä niin hirveästi kysellä, mutta toisaalta me yritämme kehittää toimintaamme myös uudiskohteiden isompiin projekteihin, Martikainen kertoi.
RALL ry:n kevätliittokokous vedettiin läpi esityslistan mukaan. Listalla ei ollut tällä kertaa erityisen mainittavia asioita, sillä esimerkiksi kaikki luottamushenkilöiden valinnat tehdään liiton syyskokouksessa.