RALL ISH-messuilla Frankfurtissa 2017

RALL osallistui Frankfurtissa maaliskuussa järjestetyille talo- ja energiatekniikan ISH-messuille. Messut keräsivät 200 000 messuvierasta, joita varten paikalle oli saapunut lähes 2 500 näytteilleasettajaa.

Messuille lähdettiin sekä hankkimaan viimeisintä tietoa taloautomaation kehityksestä että verkoistoitumaan ja pitämään yllä vanhoja suhteita. Kahden ensimmäisen päivän aikana parinkymmenen hengen ryhmä keskittyi kiertämään erityisesti taloautomaation osastoa ja sai kuulla taloautomaation uusista trendeistä kahdeksalla eri osastolla.

Frankfurt aurinkoKolmantena päivänä osallistujilla oli mahdollisuus joko tutustua Frankfurtin kaupunkiin aurinkoisessa kevätsäässä tai kiertää messualuetta oman mielenkiinnon mukaan. Pelkästään messuilla nähtävää riitti varmasti jokaiselle, sillä kahden ohjatun päivän aikana ryhmä ehti kiertämään vain viidesosan messujen tarjonnasta.


Esineiden internet vahvasti esillä

Aki KarjalainenLähes jokainen messuosasto mainosti omaa tapaansa käyttää esineiden internetiä. Beckhoff Automation Oy:n osastolla myyntijohtaja Aki Karjalainen näytti, miten sälekaihtimia ja valaisimia voidaan ohjata äänikomennoin.

Hän esitti informaation keräämisen ja siirtämisen pilveen olevan tärkeää, mutta nosti vielä tärkeämmäksi seikaksi mittausdatan hyödyntämisen prosessin toiminnassa.

– Informaatiolla itsessään ei ole mitään väliä, jos emme ymmärrä, miten prosessi toimii.

Karjalainen korosti myös laitteiden yhteentoimivuuden tärkeyttä.

– Kuvitellaan tilanne, jossa asiakas ei ole tyytyväinen toimittajan ohjausjärjestelmään, jonka valaistus perustuu Dali-väylään ja energiankulutusseuranta Mbus-väylään. Tällöin asiakkaan ei tarvitse irrottaa kaikkia laitteita, vaan riittää, että hän vaihtaa yhden ohjaimen, jolloin hän pystyy käyttämään kaikkia asennettuja ja eri väylätekniikoilla toimivia laitteita.

Markku TyrväinenMessuilla huomionarvoista oli myös esittelytapojen vaihtelu. Tavanomaisten tuote-esittelyiden lisäksi useat yritykset olivat mallintaneet tuotteidensa toimintaa virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. Lahden vanhusten asuntosäätiön kiinteistöneuvos Markku Tyrväinen pääsikin kokeilemaan messuilla virtuaalista lentosimulaattoria.

 

Useat laitteet korvautumassa yhdellä

Markku KivilähdeProdual Oy:n osastolla myyntijohtaja Markku Kivilähde esitti taloautomaation nykytrendinä olevan korvata useita laitteita yhdellä. Tämä johtuu siitä, että sillä saadaan aikaan säästöjä asennuskuluissa.

– Työ maksaa Suomessa paljon. Mitä vähemmän asennustyötä on, sitä halvempaa ja helpompaa urakointikin on. Keski-Euroopassa työn määrällä ei ole niin väliä, sillä maahanmuuton takia työvoima on siellä halpaa, hän kertoi.

Kivilähteen mukaan toinen merkittävä muutos Suomen taloautomaatiossa on ollut ohjausjännitteen vaihtaminen. Toisin kuin Keski-Euroopassa, Suomessa halutaan, että säätölaitteet toimivat heikkovirralla. Ennen ohjaukseen käytettiin vaihtovirtaa ja ohjausta varten tarvittiin välirele. Lisäksi heikkovirralla järjestelmistä saadaan myös turvallisempia.

– Heikkovirta ei ole vaarallista, vaikka joku pääsisikin koskettamaan johtimia, Kivilähde sanoi.

Hän uskookin, että Keski-Eurooppa tulee myöhemmin seuraamaan Suomen esimerkkiä.

Ryhmäkuva

Yhteinen messumatka koettiin onnistuneeksi ja keskusteluita uusien matkojen järjestämisestä käytiin useita. Moni kertoi myös tavanneensa uusia kontakteja ja ainakin alustavia sopimuksia yhteistyön lisäämisestä saatiin aikaiseksi.

Lisää messukuvia löydät klikkaamalla tästä.


Samuli Mononen, teksti ja kuvat