Rakennusautomaatiopäivä syventyi BACnetin mahdollisuuksiin

 
Rakennusautomaatioliikkeiden liitto RALL ry:n kevään Rakennusautomaatiopäivä järjestettiin 4.5.2018 Espoon Leppävaarassa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tiloissa.

Päivän aikana syvennyttiin erityisesti BACnet-protokollan mahdollisuuksiin ja yhteensopivuuteen muiden rakennusautomaatiojärjestelmien ohjauksissa käytettävien väyläprotokollien kanssa.
 

Jaakko Nuottimäki

RALL:n jäseneksi vastikään liittyneen Siemens Osakeyhtiön Jaakko Nuottimäki kertoi päivän yleisölle yhtiön Lappeenrannassa toteuttamasta aluevalvontaprojektista.

– Lappeenrannan kaupunki halusi keskittää voimavaransa yhteen valvomoon, ja meidän Desigo Insight -valvomomme voitti tarjouskilpailun. Tähän piirivalvomoon on liitetty yli 400 ala-asemaa noin sadassa kiinteistössä. Näille järjestelmille ei ole määritelty laitevalmistajia, vaan ainoastaan käytettävä BACnet-profiili ja vaadittavat toiminnallisuudet on listattu. Alkuun eri valmistajien laitteiden liittäminen yhteen valvomoon ei mennyt ihan kuin Strömsössä, mutta tarkalla speksauksella päästiin hyvään lopputulokseen, Nuottimäki kertoi.

Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuoroja BACnet-sertifioinnista ja protokollan yhteensopivuudesta KNX- ja Modbus-protokollien kanssa. 
 

Anne Liukkonen ja Petri Pajala

Tamperelaisen DDC-Tekniikka oy:n projektipäällikkö Anne Liukkosen ja Belimo Finland oy:n tuotepäällikkö Petri Pajalan mukaan BACnet on nykyisin selvästi varteenotettavin rakennusautomaation väyläprotokolla.

– Modbusia käytetään sen rinnalla, mutta minä näkisin, että BACnetin käyttö tulee yhä yleistymään tulevaisuudessa, kaikki on menossa siihen suuntaan, Pajala sanoi.
 

Juhani Haikonen

Siemensin laitemyynnin myyntipäällikkö Juhani Haikonen tuli Sähkötalolle perehtymään tekniikkaan ja tutustumaan RALL:n toimintaan ja alan ihmisiin

– Minä olen toiminut pitkään esimerkiksi LVI-puolen myyntitehtävissä mutta rakennusautomaatiopuolella minä olen vielä tuore tapaus. Opeteltavaa riittää, mutta täällä on hyviä luennoitsijoita, täällä sitä oppii, Haikonen sanoi.

Koulutuksen jälkeen vuorossa oli kevään liittokokous sekä vapaamuotoinen saunailta STUL:n kattosaunalla.
 

Jari Niemelä

Hämeen Kiinteistöautomaatio oy:n tekninen johtaja Jari Niemelä saapui tilaisuuteen Lahdesta.

– Koulutukset ovat aina hyviä ja pitää tänään hiukan saunoakin, Niemelä tuumasi.

Kevään liittokokouksen pöytäkirjaan merkittiin RALL:n jäsenmäärän hyvä kehitys.

– Viime vuonna uusia jäseniä liittyi ennätysmäärä ja toimintaan on saatu mukavasti uutta virettä. Jäseniä on pian yhteensä viisikymmentä jos toiminnassa aktiivisesti mukana olevat kunniajäsenet lasketaan mukaan, yhdistyksen sihteeri Ville Reinikainen kertoi.

 

 

Rakennusautomaatioliikkeiden liitto 17.5.2018